Jump to content

helena

Members
 • Posts

  1,267
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by helena

 1. Melk en honing: Frambozen en eetbaar hout De van origine Australische Pip Gilmore is een echte bosvrouw. Pip heeft interesse in puur leven, haalt haar eten graag dicht bij huis vandaan en ze heeft een hart voor het milieu. Tien jaar geleden ontmoette ze iemand in haar lievelingsbos die eetbaar hout kweekte en meteen was ze verkocht. Ze kweekt vooral shiitakes en daarnaast bevat haar collectie ook oesterzwammen. Frambozenteelster Hennie maakt haar fruit sterker met zeemineralen. http://www.eo.nl/tv/melkhoning/aflevering-detail/melk-en-honing-23/ Melk en honing: Ommuurde Tuin In de Tweede Wereldoorlog werd het verblijf van Koning Willem III compleet verwoest en afgebroken. De tuin die hij daar had liggen bleef echter bewaard, al werd deze steeds minder zichtbaar. Land- en bosbouwkundigen Taco en Esther fietsten 10 jaar geleden door het bosgebied bij Renkum toen ze de muur van deze Koninklijke tuin ontdekten. Ze klommen er overheen en stonden tot boven hun hoofd in het onkruid. Taco en Esther gaven de oorspronkelijke tuin zijn functie weer terug en verbouwen ook veel ‘vergeten’ of ‘ouderwetse’ groenten: vergelijkbaar met dat wat er 125 jaar geleden Koninklijk werd verbouwd. http://www.eo.nl/tv/melkhoning/aflevering-detail/melk-en-honing-22/ Zilte aardappel: http://www.eo.nl/tv/melkhoning/aflevering-detail/melk-en-honing-17/ Stadsimker: http://www.eo.nl/tv/melkhoning/aflevering-detail/melk-en-honing-14/ etc. Meer hier: http://www.eo.nl/tv/melkhoning/afleveringen/programma/e/
 2. Terug naar de basis'-film / Homegrown revolation 'Homegrown Revolution' betekent zoveel als, 'De revolutie van een thuistuin'. Het filmpje heeft de afgelopen jaren al veel prijzen gewonnen op filmfestivals voor korte films. Het gaat over een ware revolutie die is uitgebroken op het gebied van stedelijke duurzaamheid'. Dat klinkt ingewikkeld, of zelfs zwaar misschien, maar het gaat erom, dat het filmpje een antwoord aanreikt op de voor velen sluimerende vraag: "Maar ik woon ergens in de stad, wat kan ik in hemelsnaam voor verandering aanbrengen op het gebied van GroenDoen'. (Een met prijzen overladen korte film) http://www.wanttoknow.nl/gezondheid/terug-naar-de-basis-film-zeer-populair/
 3. Ik heb wat blad in de wasmachine gespoeld én in een bak geweekt en gewassen maar er blijven witte dingetjes opzitten, zijn dat de larven? Ik weet niet hoe die eraf te krijgen hoor. Of is warm water zoals Zeeuw benoemt, de oplossing? Jet ik kan je routebeschrijving niet volgen naar de boerenkoolwasfoto;s ?
 4. wilde gisteren voor het eerst boerenkool oogsten, zit helemaal vol, onder elk blad met wit, witte vliegjes? Dacht dat er geen beginnen aan zou zijn, dit schoon te kunnen krijgen, lees nu dat je het blad in de wasmachine makkelijk schoon kunt krijgen .
 5. helena

  Bokashi?

  Heb tot nu toe de bokashi gemengd met van alles wat niet bij de compost mag: gekookte etensresten, banaan en sinaasappelschillen, ook eierschalen en bedsorven weckprodukten . Volle emmer steeds mee naar de tuin genomen en in apart compostvat gestort. deze is inmiddels halfvol met wormen, ongelofelijk zoveel. een gewoon compostvat staat ernaast, wormen populatie is niet te vergelijken. Het is de bedoeling de bokashi te mengen met de rest van het compost. Tot nu toe tevreden, geeft een goed gevoel nét wat meer te kunnen composteren dan gangbaar.
 6. De snoeischaar hebben wij. wanneer ik hem gebruik springt die na elke knip "op slot", vervelend.
 7. helena

  Bonen na erwten?

  zie ook topic nateelt na peulen
 8. Ook ik draai graag weer mee in de carrousel , regio zuid- west
 9. Tijm beter tegen acne dan farmaceutische crèmes Tijm is effectiever dan crèmes op recept bij de behandeling van acne. Het kruid heeft een sterkere antibacteriële werking dan benzoylperoxide, een bestanddeel van de meeste anti-acnecrèmes en -tonics. Het werkte zelfs beter in een serie laboratoriumtests, waarbij het de bacteriën doodde die acne veroorzaken door de poriën in de huid te infecteren. De manier van verwerking van het kruid is echter de sleutel van het succes, zeggen onderzoekers van de Leeds Metropolitan University. Door de plant lange tijd in alcohol te drenken vóór gebruik worden de actieve bestanddelen aan de plant onttrokken. Niet alleen is tijm effectiever, het is ook milder voor de huid, zeggen de onderzoekers. De meeste actieve stoffen in medicijnen zorgen voor een brandend gevoel en irritatie van de huid terwijl tijm en andere kruiden zulke bijwerkingen niet hebben. BRON: presentatie Society for General Microbiology Spring Conference, 26-29 maart 2012 in Dublin, Ierland
 10. Hoi Nancy, dank voor je aanbod, borlottibonen heb ik. Er wordt weleens gezegd dat het dezelfde zijn als kievitsbonen maar bij mij hebben ze duidelijk een andere kleur. De borlotti's zijn bruinig, de kievitsbonen meer roodachtig. Aan de peul zelf zag ik geen verschil. Vind de verschillende bonen ook erg grappig, leuk om te verzamelen.
 11. helena

  Heilig boontje

  @ Geedee, jouw heilige boontjes zijn stambonen hé, die van mij zijn stokbonen en hebben ook een andere afbeelding. Als ik het goed heb zijn jouw bonen de soldaten bonen en die van mij de monstrans/heilige boontjes. De tekening is anders. Klopt het dan dat heilige boontjes, stokbonen zijn en de soldatenbonen, stambonen? Of heeft iemand het andersom?
 12. Kwam dit filmpje tegen, dit weekend de tinctuur maar eens maken van de wortels
 13. James Wong, dat is een goeie Connie . Kan met googlen zijn recept niet vinden. Fijn dat je wil kijken voor ons
 14. Hop is bitter, niet voor het lekker. Het volgende vond ik: Stop de bellen in je kussen en je slaapt als doornroosje Als ik het goed begrijp: Hop verhoogt het oestrogeen gehalte, daardoor helpt het in de overgang. Hop supplementen worden gemaakt van het gele poeder, dat wat de brouwer niet gebruikt. ( Hoe zit dat dan met die mannenborsten ?) Hopeïne is een van de honderden stoffen uit lupuline, het gele poeder dat de laatste weken voor de oogst in de hopbel van de vrouwelijke hopplant wordt gevormd.
 15. Het blad van de plant snijd je in de lengte door. Schraap alles van de schil . Zoals je ziet in dit filmpje, is het niet alleen een paar druppels sap, zoals ik dacht, de hele binnenkant.http://www.youtube.com/watch?v=5iXViv3m6yk&feature=related Het goedje is glibberig en blijft weglopen. Dit heb gemengd 1:1 met olijfolie en in de keukenmachine/ blender/ staafmixer, net zolang gemalen tot het door het ( fijne) theezeefje liep. NIET VERWARMEN. Dat was het . Hoop nog wel een manier te vinden dat de keukenmachine niet nodig is. Edit: schudden voor gebruik
 16. Wel, had vandaag het plan schoon schip te maken in de kamer, dun aanrecht staat inmiddels weer bomvol.... Beetje ongeduldig dus. Heb nu de olie en het sap in de keukenmachine gedaan ( ik weet het, Qua trilling en materiaal niet optimaal ) , nou dat sap geeft zich niet zomaar gewonnen maar...m'n keukenmachine ook niet. Uiteindelijk na vele malen, even hakselen en dan weer kijken of het door het theezeefje gaat, is het gelukt. De olie staat inmiddels klaar voor gebruik, voor wie wil....Ben er wel blij mee, ga nog maar eens ergens wat planten scoren om meer te maken maar nu eerst de emmer met sop wat aandacht geven, die heeft al te lang gewacht.
 17. , die naam van je link, nee das toevallig...., was het maar waar. Maar ben aan het ontdekken en ook om te gebruiken als dag/nacht en hand creme/olie. Ik probeer nu het sap au bain marie "los" te krijgen in handwarm water. Wil alleen olijfolie gebruiken.
 18. Vers is best, dat is zeker. Ik wil iets vloeibaars maken en in een flesje met pompje doen, dan weet ik dat anderen in dit huis het ook gebruiken. Die gaan niks uit een blad halen om te smeren: "Hé moeders, ouwe gek, doe ff normaal".
 19. Heb gisteren van de plant wat bladeren gesneden, zojuist de inhoud eraf geschraapt met pannenlikker en een kopje kunnen vullen met sap. Het is wat glibberig, eiwitachtig spul. Nu wilde ik het mengen met olijfolie 1:1. Liever niet verwarmen, dan gaan er stoffen verloren? Ik krijg echter het sap niet los van elkaar. Het blijft 1 massa. eiwit kun je uit elkaar kloppen, dit niet. Wie weet hoe ik dit best kan doen?
 20. Ik geloof wel dat het bij jou goed gaat maar vraag me af hoe dat kan. Heb vorig jaar zoveel moeten weggooien; doperwten, bonen, erwtensoep dat niet goed meer was, dat ik echt wel het zekere voor het onzekere neem. Liever lang koken en minder risico. Tot.....duidelijk is wat de oorzaak was/is.
 21. Zorgt het gebruik van mest voor een hoger eiwit gehalte in de boon? Opmerkelijk ( ik las dat niet eerder in een weckboek ) : produkten die veel eiwit bevatten, worden 2 x geweckt. Doperwten, tuinbonen en capucijners worden genoemd ( sperziebonen worden hier niet genoemd) 1 1/4 uur doorkoken, 24 uur later nog eens ( daar deze groenten sporenvormende bacteriën kunnen bevatten ) 1 uur koken. ( klemmen tussentijds verwijderen en weer opnieuw aanbrengen.
 22. Over oude potten gesproken; heb er mijn oude vegla handboek voor de inmaak eens bijgepakt. Produkten met vlees moeten 1,5 tot 2 uur worden doorgekookt. Er staat idd in 2 cm tot onder de rand vullen en dat snap ik niet. Ik gebruik alleen nog potten met schroefdeksel, vul die helemaal en geen enkel probleem.
 23. en dan ook nog rauw de pot in, hoekanda? pluim voor jou, dat het goed gaat .
 24. Op nr. 10 . Nee, ik heb geen lijstje. Wat ik heb voor mezelf komt sowiezo niet op een lijstje maar met ruilen wil ik er dan wel wat van kwijt. Is er toevallig niet iets wat je toch al zocht? anders pb-en we verder.
×
×
 • Create New...