Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Aardappels seizoen 2019


Patrijs

Recommended Posts

Weer een nieuw seizoen voor de aardappels, na de droogte van vorig jaar ben ik benieuwd wat dit jaar gaat brengen.

 

Hier zijn de pootaardappels dit weekend binnen gekomen.

 

IMG2019021614532211491550616052.jpg

 

 

Gelukkig niet allemaal voor mij, ik heb drie soorten en de primeur aardappels, Anais, mogen nu al binnen spruiten in het licht.

 

Over een paar dagen gaan ze naar buiten om koud en licht verder te spruiten.

Een van de voordelen van aan de kust wonen, minder kans op nachtvorst.

 

 

IMG2019021814030896041550616406.jpg

Link to comment
Share on other sites

Goedemorgen,

 

Afgelopen week zijn hier ook weer de poters binnen gekomen.

 

Het afgelopen jaar heb ik een test gedaan met 10 soortjes om te kijken welke aardappel we lekker vinden, er zijn er zoveel in zoveel smaken en ook leuke kleuren en vormen hieronder een foto van een paar soortjes van afgelopen jaar

 

944065FA-F9E2-446A-B1B2-648D71564CB514061550902208.jpeg

 

Voor dit jaar heb ik de volgende soorten:

Friese geeltjes - vroege hoofdteelt

Bockhorn - middel, rijtje voor erbij

Vitolette noir - middel, rijtje voor erbij

Mayan gold - geen echte aardappel, test

Woudster - laat hoofdteelt

 

De vitolette noir heb ik 2 jaar gelden van de Lidl mee genomen, uit zo’n aluminium bakje. Doen het erg goed.

 

Als ik er zo naar kijk zijn het stiekem toch weer aardig wat soortjes geworden

Link to comment
Share on other sites

Mooi kistje met kleuren.

Ik heb alvast wat aardappelen gekocht, ik kan hier heel veel soorten kopen bij twee winkels op korte afstand. Ik wil meerdere soorten zetten zoals de vitelotte ( die je ook als een vaste aardappelsoort kan houden las ik in een Frans boek over vaste groentes) en de pink fir Apple. Maar voor de groenere hoeveelheden heb ik alvast drie kilo Charlottes gehaald die ik zelf erg lekker vind, én, ik dacht ik doe eens gek, drie kilo Bintje, volgens mij een ondergewaardeerde aardappel.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Gisteren de aardappels besteld.

 

Dit jaar wederom de Frieslander. Is een aardappel die overal voor te gebruiken is en wij vinden hem lekker. Tevens als late aardappel de Janke besteld. Deze heb ik dit jaar voor eerst. Verder zullen er nog wel 1 of 2 rijtjes met "aparte" aardappels komen maar die koop ik meestal gewoon in de supermarkt en plant ze dan uit.

Link to comment
Share on other sites

Gisteren bij een aardappel veredelings bedrijf geweest in Wezup (Drenthe) Ik heb daar uitleg gehad over het zoeken naar nieuwe rassen en hoe dat in zijn werk gaat. Verder uitleg gehad over hoe zij aardappelen poten en telen. Helaas weinig informatie over het bemesten en de grondbewerking voordat je de aardappelen gaat poten. Dat zal dan wel een groot geheim zijn. De man deed er in ieder geval, naar mijn mening heel vaag over. (Hij had het over natjes en droogjes voor de aardappel ) Daarnaast was er een proeflokaal waar ik de phytophtora vrije aardappelen Alouette en Carolus op verschillende wijze mocht proeven.

 

Ik ben zelf voor de alouette gegaan. Een middenvroege aardappel, die phytophtora vrij is in loof en knol. Het is een vrij vastkokend ras. En ik vind deze super lekker om te bakken. Gekookte aardappelen zijn niet mijn favoriet. Ook de opbrengst van deze aardappel is goed.

De Carolus is een kruimelige aardappel. Ik vond het een vrij melige aardappel , maar om frietjes mee te maken is deze wel lekker.

 

Ik had nog graag de Twinner gehad, een vroege aardappel, maar deze was er helaas niet meer. Ik heb als vervanger de Twister mee gekregen. Ook deze is vroeg en phytophtora vrij in loof en knol. Net als de Twinner.

 

Verder hadden ze nog een hele mooie paarse aardappel die ze aan het ontwikkelen zijn. Super mooi om te zien. De smaak vind ik tussen de Alouette en de Carolus in zitten. Maar omdat deze nog vol in ontwikkeling is, was deze niet beschikbaar als pootaardappel. Dit duurt nog ongeveer 6 jaar.

 

Een redelijk leerzame middag bij de vriendelijke aardappelboer en zijn vrouw. Met her en der wat reclame voor A*****. Beetje jammer. Maar begrijpelijk. Als extraatje bij het vertrek nog twee mooie ouderwetse aardappelkistjes meegekregen, om de aardappelen in te laten kiemen.

 

De aardappelen gaan er bij mij, als het weer mee zit, begin april de grond in. Eerst nog bedekt met vliesdoek, maar als de kans op nachtvorst niehiel is gaat deze er af. We zullen zien....Dit is niet wat de boer graag ziet. Hij had het over midden april / begin mei, onder hoge ruggen. Maar midden april is mij te laat, dan is mijn geduld al lang en breed op

Link to comment
Share on other sites

Vroege, midden of late soort zegt niets over de planttijd maar over de oogsttijd. ( Het aantal dagen dat ze in de grond zitten)

Het is nog veel te vroeg om te poten, maar de primeurteelt moet er zo vroeg mogelijk in, en dat is een gok.

Met een of twee rijtjes durf ik die gok wel aan.

De midden en late soorten geef ik ook veel minder aandacht.

De vroege moet ik zelfs hier aan de kust nog wel in de gaten houden dus bij nachtvorst aanaarden en of afdekken.

 

Dus rustig aan, het is nog vroeg zat.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Vandaag daalde de pootaardappelgeest in mij neer.

Ik wilde de tweede lichting aardappels laten spruiten, dus op de tuin bakjes zoeken.

 

Daar zaten de Anais nog in en die waren precies goed om te poten.

 

 

 

 

IMG2019030713442835501551979588.jpg

 

 

Ik was echt van plan om maar een of twee rijtjes te planten maar aan het eind van de middag zaten er honderd aardappeltjes onder de grond.

 

 

 

 

IMG2019030716522744561551979793.jpg

 

 

En nu kan ik weer bakjes vullen met de triplo poters.

Link to comment
Share on other sites

Je wint tijd als je ze vroeg laat spruiten.

De tiamo is een vroege aardappel, dan heb je eerder aardappels. De grond is nog redelijk koud en het is nog vroeg voor aardappels. (nachtvorst)

Zelf heb ik de vroege al laten spruiten en al gepoot. De middel en late (Texla) staan nu te spruiten. De middel zet ik volgende week, de Texla daarna.

 

 

Noot: Hier aan de kust minder kans op nachtvorst vanaf half april tot half mei!

Link to comment
Share on other sites

Voordeel van het eerst laten spruiten is dat je later in een warmere grond kunt planten, zodat de aardappel in één keer door groeit. De beste tijd om te planten is voor de meeste streken in NL en in NoordOostFrankrijk vanaf half april. Als je vroeg poot bij een te lage grondtemperatuur, kunnen problemen bij de groei van de aardappels ontstaan

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Als het allemaal goed gaat wordt het veel aardappels eten dit jaar, mag ook wel na een heel mager jaar. De keus is dit jaar gevallen op Anaïs, Charlotte, Agria en Texla, 4,5 kg poters... Alles ligt al sinds half februari te spruiten, zo koel en licht mogelijk. Het is te warm om ze nog langer donker te bewaren, dus om lange uitlopers te voorkomen werkt dit het best.

Anaïs is afgelopen zondag zelfs al gepoot. Beetje risico hoort erbij Laatste Texla's eruit, eerste poters erin, toch grappig dat dat kan

Link to comment
Share on other sites

Ik heb de aardappels zaterdag erin gedaan. Hoofdzakelijk +/- 50 frieslanders en een stuk of 30 texla.

 

Mijn dochter van 4 even laten helpen. Helaas te goed geholpen, ze had een stuk of 10 poters van de uitlopers ontdaan. Maar ze zullen het wel redden...

Link to comment
Share on other sites

Bij mij zitten de rozenval er al een kleine week in.

Misschien dit weekend de tiamo en vitabella erin. Ik heb ook nog sevilla's voor als late aardappel maar dat poten moet ik toch uitsmeren.

ik heb wegens ruimte gebruik de rijen op 40-45cm afstand gezet. Bij ons waait het toch aardig door en voor de vroege aardappels ben ik niet bang voor ziekte

Onkruidmanager 1.0

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...