Geplaatst: 21 maart 20187 j Geen recept gezocht, maar wel tips hoe ik mijn yacon moet redden. Help! Heb hem in een pot gezet en hij doet helemaal niks... (net zoals de oca en de mashua overigens) Wat doe ik verkeerd? Hij lijkt zelfs wat te schimmelen. Moet ik hoop houden of is het einde oefening? 3/3 gepoot. Op de foto staan ze gebroederlijk naast elkaar. De pot ernaast met een voorgepootte yacon is al verviervoudigd in grootte. Daar zou die best van wat kunnen leren. Mopper mopper...
Geplaatst: 21 maart 20187 j Ik heb hier yakon die al 10cm hoog staat, in een andere pot zie is het nog minder dan 0,5cm dus zou nog niet panikeren. Ik zet ze op kamertemperatuur aan een venster en geef eens water, maar rotten wil wss zeggen dat ze te veel water hebben gekregen.Die andere plant maakt precies meerdere stammen, misschien kun je die splitsen (nog niet geprobeerd) zoals met aardappelen.
Geplaatst: 21 maart 20187 j Ja dat had ik ook bedacht als de ander niks gaat doen. Ik ga nog even geduld uitoefenen en wat minder scheutig water geven. Tis alleen zo vol in de zon dat alles elke x kurkdroog is als ik een dag oversla met water geven... ik ga me toch inhouden
Geplaatst: 21 maart 20187 j Vorig jaar duurde het bij mij echt wel even voor hij boven stond, ik denk 3+ weken? Niet gewanhoopt, er is nog een goede kans dat hij boven komt. Bij mij staat hij dit jaar weer in een vensterbank op het zuiden en ik geef (net als vorig jaar) zo'n een a twee keer per week wat water. Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.
Geplaatst: 21 maart 20187 j Wegens omstandigheden, geen donkere, koele, vorstvrije opbergplek, begonnen mij Yakons al een paar week gelee uit te lopen. Ojee... wat nu... Heb ze mee laten genieten van het licht voor de pepers. Een paar daagjes buiten om wat echt licht te ontvangen teneinde de groei hopelijk wat te remmen.Daarna weer binnen want vorst.Nu staan ze in de vensterbank, krijgen water en zijn zo'n 10 tot 30 cm hoog, halve dag zon en verder koel. Wil ze hier thuis niet verpotten, heb meerdere knollen per pot, want dat wordt teveel gesjouw , en hoop ze binnen kort naar de kas te kunnen verhuizen.
Geplaatst: 22 maart 20187 j Het is nu inderdaad een beetje lastig jaargetijde voor de yakon, ik zou zo laat mogelijk beginnen met planten of met de potten waar de knollen inzitten te bewateren. Zelf heb ik ze in de aarde in potten in de kas achter een stapeltje karton staan, zal morgen een checken. We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 30 maart 20187 j Nu al Yacon van een dikke halve meter tot een meter. Veel mensen lijken het te vergeten en zijn gefocust op de broedknollen, maar ik houd ze toch echt over als kamerplant. Beetje een noodgedwongen oplossing; omdat de broedknollen op de een of andere manier bij mij altijd indrogen. Ik kan ze in ieder geval nooit terugvinden tussen het turf. ;-( Maar hoeft dus ook niet, als kamerplant doen ze het best ;-
Geplaatst: 30 maart 20187 j Pfff. Ik las het verkeerd en dacht dat je al knollen had van een halve meter Maar fijn dat het overhouden je goed gelukt is! Ben benieuwd als je plant al zo’n voorsprong heeft, of je aan het einde van het seizoen ook meer opbrengst hebt? wees bevriend met kleine dingen
Geplaatst: 30 maart 20187 j Ik heb ze niet in turf bewaard, maar in een bak met licht vochtig zand + daarop een krant, in de kelder. Ze zijn zo absoluut niet ingedroogd.
Geplaatst: 2 april 20187 j Mijn ene yacon (van reclaim the seeds) gaat als een tierelier. De yacon uit de broedknol van de oogst van vorig jaar daarentegen, geeft nu net pas een teken van leven. (Net als de Peruaanse postelein trouwens. En de mashua. Ze nemen uitgebreid hun tijd, maar lijken er wel te komen.) Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.
Geplaatst: 31 juli 20187 j Ze doen het uitstekend, mijn gekregen yacon plantjes. https://www.facebook.com/FritsiesMoestuin Nil volentibus arduum.
Geplaatst: 7 september 20187 j Hier staat de Yacon voor het eerste jaar,Er zat erg weinig groei in en ik dacht dat er niets van terechte zou komen, nu een 150cm hoog en ze gaan nog doorNiets is minder waar, de planten beginnen als een malle te groeien! De grond er onder komt ook omhoog en ik hoop dat dat een teken van dikke wortelvorming is! We hadden de plantjes ook van reclaim the seeds en daar hadden we er 3 van mee genomen die nu een lengte van bijna 10 m bestrijken. in juli had ik er nog winterwortels naast gezaaid omdat ze zo klein bleven, en nu gaan zelfs de rode bieten die meer als een meter er vanaf staan het onderspit delven. Ik vind het wel super mooi gewas! beter als aardperen Nu hopen dat ze makkelijk over gehouden kunnen worden en te oogsten zijn.. gelukkig wel zandgrond... ps. de wortels zijn zomerwortels. De winterwortels zijn weg... Create your own edible landscape http://www.eetbaargoed.nl (Bijzondere eetbare fruitstruiken e.d.)
Geplaatst: 30 september 20187 j Ik heb mijn eerste 3 yacons geoogst. Was bijna 1 kilo en smaakte net zo lekker als ik me herinner van vorig jaar. Toen kreeg ik er een paar van Spitskool die ze had meegenomen. Iedereen was spontaan verliefd op dit smakelijk krakende knolletje! Het is de eerste x yacon. Ik heb 4 planten. 1 van reclaim the seeds die ik als plant heb gekocht in maart en 3 als knol bij... volgens mij de ecohoeve in België. De Belgische struikjes heb ik voorzichtig gevoeld en kon niks vinden voor zover voorzichtig voelen toestaat... geen idee hoe ze het doen. 1 uitloper was helemaal leeg, alleen maar wortel. Geen knolvorming. Dat vond ik beet zuur... hopelijk valt de oogst niet tegen. Ik kijk hier de hele zomer al naar uit. Er is gisteren al eerste nachtvorst geweest (niet hier), dus denk er wel over ze komende week te gaan oogsten.
Geplaatst: 30 september 20187 j Volgens mij begint de knolvorming pas vanaf ergens in september, ze reageren op de vroegere donkerte. Ik zou wachten met oogsten tot de plant bovengronds zwart (afgestorven) is door de vorst. De knollen kunnen de lichte vorst wel verdragen en groeien nu pas deftig.
Geplaatst: 4 oktober 20187 j Toch maar voorzichtig in de grond gekeken, en wat denk je? Niets te vinden,Een andere plant nog even kijken, en daar zit een kleine dieprode aan ter grote van een zomerwortel Dus nu hopen dat er nog wat aankomt tot het moment dat ze afsterven... Ik hou het hier op de hoogte.Het zal wel aan het ras liggen... Als het dit is, dan valt het me tegen Create your own edible landscape http://www.eetbaargoed.nl (Bijzondere eetbare fruitstruiken e.d.)
Geplaatst: 4 oktober 20187 j Het (jonge) blad kun je voor de vorst oogsten en drogen voor thee. En het is natuurlijk wel een droog jaar geweest en de Yakon is een sappige knol die wel van wat vocht houdt. Misschien kan de oogst daar onder te lijden hebben?
Geplaatst: 5 oktober 20187 j Ze zitten wat dieper hoor, onder de donkerrode knol dat de moederkoek is en dus anders als de eetbare die daar weer onder groeien. Nog niet oogsten zoals eerder gezegd wachtte op de vorst. Dan voorzichtig uitgraven de knollen groeien verticaal onder de moeder knol en breken gemakkelijk af. We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 10 oktober 20187 j Hehe, Dit zag ik en dit kwam er uit( sorry we hadden geen geduld ) Smaakt nog erg vlak maar dat komt door het ongeduld (moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen
Geplaatst: 14 oktober 20187 j Hij is hier ook heerlijk groot geworden, de aarde wordt nu omhoog gedrukt. Ik wacht nog wel ff met oogsten, en ook daarna eet ik ze niet gelijk. Hoe langer ze liggen , hoe zoeter ze worden.
Geplaatst: 24 oktober 20187 j Ik heb de yacon gerooid ivm voorspelde nachtvorst komende vrijdag. Ik ben er dan niet, dus nu maar gedaan. Yacon dimi nagenoeg geen knol. Wel wat broedknolletjes gevormd. Heb dat in een pot gedaan, maar bedacht me later dat ze misschien nog even een koudeperiode nodig hebben? Iemand die dat weet toevallig? De white russian heeft een kleine opbrengst. Ik had daar al eerder bijna 1 kg van gerooid. De rest is 428 gram. De yacon die ik zonder soortnaam heb gekocht op reclaim the seeds, heeft bijna 3 kg in totaal. Ik heb nu wel genoeg yacon on ze niet rauw te eten. Je schijnt het ook te kunnen bakken. Iemand ervaring mee? 24 oktober 20187 j aangepast door Gast
Geplaatst: 24 oktober 20187 j Je schijnt het ook te kunnen bakken. Iemand ervaring mee? In de wok of kort, een paar minuutjes hooguit, als schijfjes/blokjes in een pan. Knapperige structuur blijft redelijk behouden, maar zoetheid wordt wat minder. Vers/rauw heeft mijn voorkeur. In mijn moestuin heers ik als een tiran.Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.
Geplaatst: 29 oktober 20187 j De yacon vormt nu toch mooie knollen, De grootste die we geoogst hebben was meer als 600 gram Deze zat aan de kleinste plant, als dit de trend is, dan moeten de grote planten nog veel en veel meer aanzitten. De smaak word al beter. En je blijft er van eten.. Volgend jaar weer meer zetten (moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen
Geplaatst: 29 oktober 20187 j De nachtvorst van twee nachten geleden heeft de Yakons te pakken genomen. Geheel bevroren dus de groei is er nu wel uit denk ik. Dus zal komende week ook eens gaan graven. Na de goede oogst van vorig jaar zijn de verwachtingen hoog gespannen.
Geplaatst: 29 oktober 20187 j ik heb ze er vandaag uitgehaald. Maar echt raar; heel andere knollen dan vorig jaar. Opbrengst is redelijk, vermits ik er eigenlijk niet naar omgekeken heb. Vorig jaar langwerpige, ovale knollen. Nu meer rond. Als uit de krachten gegroeide piepers. Vorig jaar waren de knollen ook witter. Hier en daar zijn ze ingescheurd, als een tomaat die een teveel aan vocht heeft. Broedknollen; ook al zoiets. Zaten ze vorig jaar keurig aan de stam net onder de grond, nu zijn ze bijna vastgegroeid aan de knol. Heb ze voorzichtig gescheurd en een dag of twee te drogen gelegd om ze daarna te overwinteren. Lijkt jullie dat ook de juiste procedure? Of gelijk in de winterverpakking? Van de minder gelukte delen even wat siroop getrokken. Met een heel klein beetje suiker voor de houdbaarheid. Aangenaam als je van zoet houdt. (I do Gelukkig niet meer suiker ingedaan. Morgen nog even wat sap trekken van de laatste valappels en sierkwee, dan denk ik dat ik een lekker mengsel heb. De sierkwee met name vanwege de pectine en de wat frissere zuurdere ondertoon.
Geplaatst: 30 oktober 20187 j Ik vind Yacon niet lekker, maar we hebben toch drie rassen staan (Deaflora). Ik zie het verschil niet goed. We hebben ze in bakken staan en ze hebben het moeilijk gehad in de zomer (vooral te droog). Yacon lust wel redelijk wat water. We hebben dan ook een kleine oogst van 4 planten gehad. Normaal hebben we veel knollen. Dat gezegd het is voor ons meer een verzamelobject, dus ik ben blij dat ik er niet te veel van moet eten. We hebben er weleens sap uitgeperst (wordt zwart) en dit schijnt gezond te zijn (net als de knollen). De planten staan nu in de koude kas. Volgend jaar wordt het hopelijk iets natter. Ik durf ze niet in de vollegrond te zetten, want ik denk dat woelmuizen ze wel lusten.
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.