Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Aardappels seizoen 2020


Jorieke123

Recommended Posts

Voor mij is het seizoen al begonnen, ik heb net 10 pootaardappels gepoot in mijn nieuwe kas. 5x Anaïs en 5x Annabelle. Die kas is best aardig aan de maat en ik kan onder de kweektafel wel wat ruimte missen om eens hele vroege aardappels te telen.

 

De rest van de pootaardappels uit het zakje stop ik in de vollegrond, maar daar wacht ik nog even mee. Verder teel ik dit jaar ook weer Texla's en ik heb wat Sevilla's gekregen van Charly om uit te proberen

 

Wat gaan jullie bestellen/telen? Post hier af en toe een update!

Voor belangrijke vragen over ziektes of problemen kan je de zoekfunctie gebruiken, er is vast al een uitgebreid topic over te vinden met goeie antwoorden

Link to comment
Share on other sites

Ik de kas in 2 zakken heb ik al Opperdoezer aardappels gezet.

Geen pootmateriaal, maar gekocht in de supermarkt.

 

De pootaardappels zijn in december besteld bij van der Wall, maar nog niet geleverd.

Ik wordt intussen een beetje ongeduldig.

 

Ik ga zetten: Vitabella, goede ervaringen mee, vroege aardappel.

Nieuw dit jaar: Obama, vroeg, Melody, midden vroeg en Sayada, laat.

 

Aanvulling 16.00 uur

Soms moet je dingen hardop zeggen of ergens schrijven, en zo het lot een beetje sturen.

Krijg net een mail van van der Wall met track and trace !!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

De mijne zitten erin, Agria, Dore, en Roseval. In emmers, onder een dikke laag aarde, we gaan voor het eerst op de deze manier proberen. 

Iemand interesse in pootaardappeltjes van deze rassen? 

You say witch like it's a bad thing...

Link to comment
Share on other sites

Hier nog geen aardappels gekocht van de week effe doen

word in ieder geval Frieslander, en ook Surprise weer denk ik.

En ik had vorig jaar van de MTFD enkele aardappels 1 van die soorten was goed bevallen maar de bordjes waren niet meer lees baar dus....

Die aardappels heb ik dit jaar pas uit de grond gehaald en die hebben het prima gedaan!

Edited by angela
Link to comment
Share on other sites

Ik ga de Duitse teufelshorn weer doen. Had er een paar bewaard en die zijn keurig aan het uitlopen. Had ook een hansa beaaard, maar die moet ik opduikelen nog. Ook van de oogsttafel van het mtf heb ik een paar aardappeltjes. Die waren lekker, maar geen idee welke soort. Ik ga weer voor de zakteelt en misschien wel 1 hele aardappel in de volle grond. 😂

Ligt een beetje hoe ik uitkom met de ruimte. Ik ga wel lang weg met vakantie, dus misschien is dat juist wel handig. Toch de grond bedekt en amper werk aan voor de oppas. 

Link to comment
Share on other sites

Ik heb, bij de Lidl, een zakje met 8 Charlotte pootaardappels gekocht, en een zakje Maris Piper. 

De Charlotte gaan over 2 weken de pot in. De Maris Piper half april

Edited by Lonaa
Link to comment
Share on other sites

Wij overwinteren al jaren onze eigen pootaardappels. Dat gaat over het algemeen goed. Sommige rassen willen weleens te veel indrogen en uitlopen. We hebben dus vorig jaar veel pootaardappels per 2 in een potje opgepot en in een container onder de grond bewaard. We hebben zeker 100-300 potjes in de koude kas staan om uit te lopen. Ze staan in een soort kooi, zodat knaagdieren er niet bij kunnen. Ik hoop dat we hierdoor gezondere planten krijgen en mooie planten kunnen uitplanten. We kunnen ze hierdoor ook later in de vollegrond zetten en het voordeel van een koude kas benutten. We hebben diverse rassen maar uiteindelijk willen we alleen rassen overhouden die tegen deze behandeling kunnen. Dus alleen de gezondste planten zullen we uitplanten. 

Link to comment
Share on other sites

Ik kocht vanmiddag bij een lokaal tuincentrumpje wat pootaardappelen. Twee soorten gekozen, de vroege Parel en de late Bildtstar. Ik ga ze morgen poten, denk ik. Het wordt mijn eerste poging ooit, dus we gaan het zien...

Link to comment
Share on other sites

Ik doe nog niks voorlopig. Maar we hebben in Friesland ook de eerste officiële lentedag - dag met 15°C - nog niet gehad, terwijl die ruim een maand geleden, op 16 Februari, al in De Bilt werd genoteerd. Ik zit niet in dezelfde situatie als jullie, met echte warmte komen we hier altijd wat later op gang. Geen probleem, maar ik wacht gewoon nog even rustig met de aardappels.

 

Alles ligt wel vrolijk te spruiten in het licht, de Skouer, de Gourmandine, Charlotte, Sarpo Mira, en wat Majan gold in een schaaltje, alles overgehouden van vorig jaar. Die Majan gold spruit wel snel, dus die moet veel icht hebben. Wat sjalotjes liggen erbij, omdat die ook wel eens gepoot kunnen worden, maar ik weet eigenlijk niet wat de geschikte tijd daarvoor is, ik gok maar op samen met de aardappels.

MajanG18M.jpg.3a0d2527a2eb07abdf2d4a5eb713f7de.jpg 

Link to comment
Share on other sites

Ik heb vandaag wel 12 vroege aardappeltjes gepoot. Die kan ik tot de ijsheiligen nog wel beschermen. De rest wordt pas half april gepoot. Door ervaring wijs geworden. In het oosten kun je de eerste helft van mei nog fatale nachtvorsten krijgen.

Link to comment
Share on other sites

15 kg. Halleluja. Das de moeite!
Hier in t Westen zitten de vroege piepers (Anaïs) al n maand in de grond.
De late (Sevilla) nu een week.
Dikke laag houtsnippers erop. En dan moet t allemaal goed komen. Is de hoop / verwachting.
Maar geen 15kg hoor. Ik denk in totaal 1,5 kg aan pootaardappelen ofzo.

wees bevriend met kleine dingen

Link to comment
Share on other sites

12 maart heb ik hier 3/4 Van het zakje pootaardappelen gepoot .

Dit keer vroeg ras Donald ik zag ze bij de aankoop, ben gevallen voor de naam ;-) omdat ik al helemaal in de ban was van mijn eendeeieren in de broedmachine.

De overige wilde ik graag delen/ruilen op de mtfd maar die kunnen nu ook de grond in.

Edited by Nasuada
Link to comment
Share on other sites

Vandaag ook de aardappelen gepoot. Dat doe ik vooral voor jop die houd van aardappelen. Hij heeft dan ook zelf zijn  aardappels uitgekozen op de

 groenmoes.. 

Purple viking  en harlequin

 

Uitgekozen op de namen 😂

 

De hond heeft ze vandaag alleen al twee keer uit gegraven. Eerste keer was ik even snel naar binnen voor de prikkers om erbij te zetten. En de tweede keer  heeft hij het gaas er voor verrupzakt. Terwijl ik binnen hondenkoekjes aan het bakken was. 

 

Ondankbare hond.... hoop dat de aardappels het overleven ☺

Link to comment
Share on other sites

Gisteren nog snel even 'Charlotte' gepoot en met een dubbele laag vliesdoek afgedekt. Je weet maar nooit wanneer we de deur niet meer uit mogen.. De poters zijn overgehouden van afgelopen oogst. Vriendlief is de naambordjes kwijtgeraakt en daarom kunnen het ook nog Anaïs zijn :roll: Het merendeel is voorgekiemd, een klein deel mocht zo de grond in, eens zien wat het verschil is. Ik wacht nog even met het poten van Agria en Texla.

Link to comment
Share on other sites

Ik wil zo 2 kilo´s  gaan poten. Ik zie dat het volgende week -4/-5gr wordt. Maar met een laagje hooi moet dat wel kunnen toch? Heb vroege aardappelen en wil erna spruitjes zetten. Moeten ze nu wel de grond in denk... Nog een week wachten wordt krap denk ik. En misschien is het dan weer -4gr.

Edited by Luke123
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...