Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (⋮) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

Kaas, yoghurt en boter maken

Featured Replies

Geplaatst:

Ik betaal €0,40 per liter vlakbij Amsterdam, maar dat is koude melk uit de tank (aangelengd met water tot een verpercentage van 4%)

Als ik in Brabant bij mijn ouders ben, koop ik daar liever melk. Dat is warm uit de tank, (niet aangelengd) en kost €0,60 per liter.

In Schellingwoude in Amsterdam kocht ik wel eens schapenmelk, maar daar betaalde ik 3 of 4 jaar geleden al €2 per liter voor.

Geplaatst:

Ah, dan liggen de prijzen dus vrijwel gelijk....

Moet hier een euro per liter koeiemelk betalen, aan de tap...voor zover ik weet zonder aanlengen etc..

 

Thanx

Geplaatst:
  • Auteur

Ik betaal 50 cent, maar dat is bij onze directe buurman, uit de kraan waar de vrachtwagen ook uit tapt. Is ook steenkoud, maar niet aangelengd Kon eerder alleen in de ochtend of avond als hij aan het melken was. Nu gaat het melken door een robot en is er dus de hele tijd melk om te tappen. Behalve misschien als de vrachtwagen net is geweest.

Geplaatst:

Hier hetzelfde veertig cent, koud uit de tank. Of soms warm als je komt tijdens het melken. Bij een andere boer mogen we niet betalen dus daar gaan we niet zo vaak

Wat ik voor de geitenmelk ga betalen weet ik nog niet...

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Vraagje, morgen wil ik kaas maken mijn zuursel is op en dat ben ik vergeten te maken. Ga ik doen ( ik gooi zo het zakje kaasferment bij een fles houdbare biomelk op kamertemperatuur..) maar bij 24 uur rijpen heb ik morgenochtend geen zuursel. Ik heb wel een houdbare pak karnemelk die is nu open voor 8 dagen, is maar 1 x open geweest. Wat denken jullie kan ik die nog gebruiken?

Ik klopt het dan dat ik 180 ml karnemelk op 9 liter kaas nodig heb?

Merci voor het meedenken..

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Ah ok..dan maar met het half rijpe zuursel

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:
  • Auteur

Ja, jammer... misschien wat langer laten zuren nog, als je het aan de melk-voor-kaas toevoegt? En iets meer toevoegen? Zouden zo mijn 1e gedachtes zijn... En alles noteren he

Kan je het kaas maken niet nog een dagje uitstellen? Of een kaas maken waar je yoghurtferment voor nodig hebt? Of heb je dat ook niet?

Geplaatst:

Niets van dat alles en de melk was al besteld is ook al gearriveerd eigenlijk er helemaal vanuit gegaan dat die karnemelk het wel zou doen. tja, wat langer laten aanzuren had ik al bedacht. En ik begin morgen gewoon lekker laat

De ferment heb ik rechtstreeks in de fles gedaan, houdbare Franse biomelk die ik op twintig graden had gebracht. Nu staat hij in de buurt van de kachel, nou ja anderhalve meter er van af niet te koud iig.

Normaal is het 10 ml per liter toch. Zou ik nu vijftien kunnen doen het moet ook weer niet té zou worden..

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Nou het zuursel kwam net als dikke karnemelk uit de fles dus ik denk dat het wel goed is. Iets meer gedaan in de melk gedaan en nog warm ingepakt die emmer zodat het een ruime tijd neemt af te koelen tot strem temperatuur.B9EDD60B-F3D9-4B09-B6BA-F99F2607476C93021551695681.jpeg

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:
Nou het zuursel kwam net als dikke karnemelk uit de fles

Het was zelfs zo dik dat ik het amper in die ijsblokjeszakjes kreeg enfin het zit er in.

En mijn yoghurt is weer eens helemaal gelukt..in dat ding van Thea en dan in de koude logeerkamer maar warm ingepakt in drie fleecedekens met ergens een hete kruik ertussen. De kruik was nog warm zonet. Ruim twee liter melk verhit en weer afgekoeld voor de koffie net en ook een klappen halve liter room afgeschept, ik kreeg vandaag wel waar voor mijn vier euro, het was zeker twaalf liter. De koeien waren een weekje buiten geweest, ik weet niet of ik dat terug zal proeven.

Ja ik noteer zoveel mogelijk..gewoon in een schriffie, handige dingen image29981551700427.jpg

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Heb ook weer stremsel en zuursel besteld, bijna ready to take of......ga de komende dagen eens even dit forum uitpluizen om eens te bedenken wat ik ga maken.

Geplaatst:

Oeh leuk Nas!

Geplaatst:

Ricottakaasje verse kruiden

image79621551823612.jpg

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Oeh, die ziet er mooi uit!

 

Edit: ik heb bij mijn ouders melk besteld. Hun boer heeft warme melk en dat is veel vetter. Zaterdag komen ze. Zondag wil ik dan nog een parmezaan maken. Verhip... dan is de melk 2 dagen oud. Is dat erg?

Geplaatst:
Nou het zuursel kwam net als dikke karnemelk uit de fles

Het was zelfs zo dik dat ik het amper in die ijsblokjeszakjes kreeg enfin het zit er in.

 

Ik heb daar ook elke x zo verschrikkelijk veel ruzie mee joh... mijn trechter duw ik nu verder naar beneden dan de opening eigenlijk toelaat. Dan gaat het veel beter. Heb je normaal dan niet dikke karnemelk achtige praktijken? Ik weet niet wat normaal is. Heb nu 3 x zuursel gemaakt en het zag er eigenlijk alledrie de keren hetzelfde uit en kostte me net zo veel moeite alles in zakjes te doen.

Geplaatst:

Mellie mijn zuursel is normaal wel dikkig, maar dit was echt buiten proporties Het wilde gewoon niet in die blokjes zakjes lopen dat had ik eerder toch niet zo. Ik heb Lie gevraagd te helpen aan het zakje te schudden. Hoe hebben anderen dat?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:
  • Auteur

Meestal loopt het bij mij aardig door, heb pas 1x gehad dat het amper tot niet wou. Ik roer het even goed voor dat ik het ga gieten, dat scheelt wel.

 

Mellie; warme of koude melk maakt verder niet uit voor wat het vetgehalte is. Het betekend 'gewoon' dat het net uit de koe komt. Dus getapt uit de tank terwijl de boer aan het melken is.

Die tank koelt, dus als je buiten melktijden komt dan zal het ook goed koud zijn. Anders kan hij (of zij...) het ook niet bewaren tot Melkunie, of welk bedrijf dan ook, komt. Of tot ze het zelf gaan verkazen, als het een zelfkazende boer is.

 

De ene boer voert anders dan de andere, en in de lente of zomer is het vetgehalte ook weer anders door vers gras (al dan niet aan ze gevoerd na het maaien).

Dus warm of koud heeft daar verder niets mee te maken.

 

Ik zou het na het ophalen erg snel goed koelen, in dat ijsbad wat je laatst had voor het afkoelen na het pasteuriseren. En daarna in de koelkast bewaren tot je de Parmezaanse gaat maken. Lijkt mij geen probleem. En anders pasteuriseer je het alvast, en bewaar je het zo. Dus niet rauw.

Geplaatst:

Is er iemand hier die geen zuursel gebruikt maar wei om te zuren? Ik heb dat nu bij 3 filmpjes gezien. Hoeveelheid: 1 eetlepel wei op 1 liter melk. Leek me ook wel makkelijk. Dan bewaar je steeds een halve liter wei van je vorige kaas. Ofzo.

 

Bijvoorbeeld deze (overigens bloedirritante betweterige gozer. Maar dat terzijde ) https://youtu.be/lquJ5O6yPmA. Op 1.44. Ik krijg de link niet precies goed op de telefoon.

wees bevriend met kleine dingen

Geplaatst:

Ik weet alleen dat traditioneel bij Parmezaanze kaas wei van de vorige dag werd gebruikt als zuursel. Voor een eigen kaas zou ik het niet zo snel doen denk ik, wei is erg gevoelig voor besmetting met de verkeerde bacteriën, zeker als je er nog mee doorent.

Geplaatst:

Ah. Okay Anna. Helder. Ik denk dat ik het voor verse kazen niet zo erg vind. Maar voor mijn Colby heb ik wel gewoon zuursel gebruikt.

Of nou ja. Het poeder. Zoals in Amerikaanse recepten meer gebruikelijk lijkt.

Wat niet gebruikelijk is, maar wat ik toch gedaan heb, is gewoon zout gebruiken in mijn Colby. Wat echt vet kak is hoor. Want dat remt het rijpingsproces. Maar ik was zo bezig met het omrekenen en de maatvoering, dat ik met mijn suffe kop dus het verkeerde zout gepakt heb. (Lichte huil)

Enfin. Als jullie dus potentieel watertanden bij onderstaand plaatje, weet dat het allemaal nog erg ‘learn by doing’ is. En de succesratio nog zeer onder voorbehoud

 

08d1da04a15b5e5be2e030592e75813c.jpg

Colby op de voorgrond. Zachte geitenkaas die ik verder door laat rijpen volgens twee processen op de achtergrond. Ik ga na 1 week, na 1,5 week en na 2 weken van beide processen een kaasje aansnijden. En dan maar kijken wat t beste bevalt.

wees bevriend met kleine dingen

Geplaatst:

Ik ben zeer benieuwd en hoop voor je dat het naar wens is. Zelf hou ik niet zo van verse kazen dus ik kom niet meeproeven Houdt Mars van kaas?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Hahaha. Had haar in eerste instantie niet eens gezien. De draak. Ze houdt vast van kaas, maar die krijgt ze niet. Wel wat wei af en toe. En dat vindt ze ook super. (Slobber, slobber, slobber)

 

Mbt verse kazen vs harde kazen. Waar ligt die grens eigenlijk? Een kaasje van 2 weken is vers. En van 2 maanden? Schijnt met die ‘hamburgertjes’ op mijn foto ook te kunnen. Tot 2 jaar zelfs, zag ik in een filmpje.

En denk es aan een feta. Geen standaard zachte kaas. Ik vind t lastig.

Of zit het verschil erin of een kaas geperst is of niet? Nou ja.

Ik hoop hoe dan ook dat ze idd lekker worden

Dan ga ik de recepten delen en neem ik wat mee naar de mtfd (misschien verander je nog van gedachten, Appeltje! )

wees bevriend met kleine dingen

Geplaatst:

Jawel dat kan..ik hou wel van feta trouwens maar alleen in salade en zo. Maar bv niet van brie en aanverwanten. De lekkerste zachte schimmelkaas is toch schapenkaas. Vooral meenemen ik laat me graag overhalen

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.