Ga naar inhoud

Wil je minder Advertenties?

Maak dan nu een account of log in!

Featured Replies

Geplaatst:

Teeltwedstrijd 2023 : Bleekselderij.

 

De wedstrijdgroente die niet bij iedereen bekend is maar door iedereen geteeld kan worden in de buitenlucht.

Dit jaar strijden we om de zwaarste plant.

Bleekselderij 'Goudgele Zelfblekende' is net als snijselderij, een geurige groente waarvan de brede, lichte geel-groene bladstelen en het jonge blad worden gegeten. De stengels zijn rijk aan voedingsstoffen en kunnen rauw en gekookt gegeten worden. Knolselderij, bleekselderij en snijselderij lijken in het jonge stadium veel op elkaar, pas later zijn ze te herkennen aan de knol, de brede of fijne bladstelen.

 

Aanmelden

Je kunt een berichtje in dit topic plaatsen dat je mee wilt doen. Aanmelden graag voor 25 maart.

Je ontvangt daarop een PB met verdere instructies.

De kosten zijn € 2,00, je ontvangt een aantal zaden.

Maximaal één opgave per persoon.

 

Dit jaar dus een prijs 

Een gegraveerde snoeischaar

 

Enkele aandachtspunten

Wedstrijd periode: eind maart tot en met eind september

De zaden worden vanaf de laatste week van februari verzonden

Als je meedoet met deze wedstrijd moet je het zaad ook daadwerkelijk zaaien in de wedstrijd periode en tenminste één foto plaatsen van de teelt. Je doet mee, of niet.

 

Wedstrijdreglement

De winnaar is de deelnemer die de zwaarste plant kweekt.

- Wortels eraf snijden, alle blad eraan laten zitten.

- Wel de zijplanten eraf

- Soms zie je een klein "binnenin"-plantje, dat moet maar blijven zitten, want dat is er heel lastig uit te knippen. 

- Eventuele bloemstelen zo diep mogelijk afknippen (doorschieten is immers een teelt-fout, daar mag men niet voor beloond worden)

 Na de oogst weeg je de plant en maak hiervan een foto, zorg dat wij het gewicht af kunnen lezen (gebruik bij voorkeur een digitale weegschaal)

de deelnemer met het hoogste gewicht wint de teeltwedstrijd

 

Veel succes en vooral plezier!

 

 

Eerdere wedstrijden:

2011 Radijs

2012 Aubergine

2013 Bonen

2014 Prei

2015 Koolrabi

2016 Ananaskers

2017 Tomaat

2018 Ui

2019 Mais

2020 Peper

2021 Knolvenkel

2022 Komkommer

 

 

 

 

20230208_120334.jpg

 

 

Geplaatst:
  • Auteur
Deelnemers gewicht eetbaar gewicht link foto
       
Acpronk      
amrutten 774   amrutten
Arja 514   Arja
Flup      
Frans 2250   Frans def
Fre3ke      
Goudsbloempje2 145   Goudsbloempje2
Henkg 291   Henkg
Hoekman 388   Hoekman
HuubvG      
Jorg      
Karietje2      
Kruidenvrouwtje      
Lia56 460   Lia56
Liekie 67   Liekie
Mai Pensato 1014   Mai Pensato
mdubbelm      
Mellie 462   Mellie
Redzebra 1766   Redzebra
Roland 2810   Roland def
Simonvb 513   Simonvb
Soete      
Tanja65      
Vastone 907   Vastone
Veldjesgraaf 1256    
Vinky 2e zaai      
Vinky      
Waaslander      

aangepast door Lia56
Bijgewerkt per 30 sept

Geplaatst:

Yes. Ik doe mee.

Geplaatst:

Ik doe ook mee! Wat leuk dat je get stokje hebt overgenomen 🫶🏼

Geplaatst:

Succes aan iedereen, deze sla ik over. Bleekselderij eten we nauwelijks en geen zin om er voor de wedstrijd dan ruimte voor te reserveren. Ga wel lekker volgen! 😄👍

Geplaatst:

Oeh, de zwaarste zal dan wel een niet eetbare bleekselderij worden zo taai! [emoji23][emoji23][emoji23]

Maar… vooruit. Ik doe ook mee! Al gaat de tuin op de schop omdat het bijna ingestorte tuinhuisje waarschijnlijk vervangen gaat worden. Maar wie weet lukt het om een goed moesseizoen te volbrengen [emoji1320]


Ow ja en wat fijn dat je deze taak op je hebt genomen. Super Lia!

Geplaatst:
  • Auteur

@Mellie... dank je wel. Zal best wat foutjes maken maar ik probeer t gewoon 😁

Geplaatst:

Leuk een nieuwe wedstrijd! Deze sla ik alleen over want bleekselderij is echt iets wat we niet eten. 

Geplaatst:

Ik wil wel meedoen.

Is het de bedoeling om aan het eind de plant te rooien, schoonspoelen en dan met alles er op en eraan wegen?

Geplaatst:
20 minuten geleden, Veldjesgraaf zei:

Is het de bedoeling om aan het eind de plant te rooien, schoonspoelen en dan met alles er op en eraan wegen?

 

Of de plant afsnijden vlak onder de plek waar alle bladstengels beginnen, zoals je ze n de winkel ook koopt ? WIj vinden bleekselderij wel lekker, mijn vader teelde ze vroeger commercieel, ik heb er als "teenager" heel wat geoogst.  Ik weet nog niet zeker of ik meedoe want ik heb geen echte moestuin. Als ik meedoe dan in mijn kas en op steenwol (dit zal denk ik wel uniek zijn...)

 

gefascineerd door alles wat groeit en bloeit

3.000 m2 tuinplezier - siertuin - kasje - groenten - fruit

moderne kweektechnieken - hydroponics

https://www.instagram.com/maipensatogardening/

Geplaatst:

Ik wil ook wel meedoen.
Nooit geteeld, ook geen gewone selderij of knolselderij. Had wel zaad gekocht, maar het is er nog niet van gekomen.

Geplaatst:

ik doe mee

Geplaatst:
  • Auteur
11 hours ago, Mai Pensato said:

 

Of de plant afsnijden vlak onder de plek waar alle bladstengels beginnen, zoals je ze n de winkel ook koopt

Ja, dat is de bedoeling 

Geplaatst:

Vorig jaar is het mij voor het eerst gelukt om die Goudgele zelfblekende te telen. Meestal ging het kiemen wel maar daarna ging het dan mis. Afgelopen jaar heb ik de zaadjes per clustertje gezaaid en dit dan in zijn geheel verpot ipv elk kiempje per stuk verspenen want daar werden ze niet blij van. Pas toen ze groter en sterker waren heb ik de clusters gescheiden. Dit keer werden het wel wat iele plantjes met dunne stengeltjes maar zeker met bleekseldersmaak. Stond in slechte grond, geen voeding, geen mest . Grond was "kadootje" van ons bestuur maar bleek gewoon vreselijke vieze vuile arme slechte grond te zijn ipv de goede grond die ik had uitgezocht. En bedankt bestuur. :problem:

Maar ik ga niet meedoen. Geen tijd en ruimte om serieus met het project bezig te zijn (ja door die grondmalaise...).

Succes iedereen. 🤠

Geplaatst:

Ik doe ook graag mee, dat wordt hier dan ook de eerste keer bleekselderij, we zien wel 😀. @Mellie je kan ze dan nog altijd in een soepje/bouillon gebruiken. Fijn dat je het overgenomen hebt @Lia56!

Geplaatst:

Ik doe ook niet mee ,we eten dat nooit.en ook ruimte gebrek.

Succes lia

Geplaatst:

Ha, de concurrentie valt nu al bij bosjes weg. Een goed moment om mee te doen. Ik doe dus mee. 

Geplaatst:

 

Ook al heb ik geen moestuin meer, ik ben gek op bleekselderij en ik vind teeltwedstrijden leuk, dus ik doe mee.

 

@Lia56, dank voor het overnemen en - ook aan allen - veel succes met de wedstrijd!

aangepast door HuubvG
Overbodige opmerking verwijderd

Geplaatst:

Ik heb al jaren geen bleekselderij meer geteeld. Tijd om dat weer eens te gaan doen.

Ik doe dus mee.
 

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Geplaatst:

Ik doe ook mee, gewoon voor de lol, want tja bleekselderij 😆

Geplaatst:

Zet eigenlijk wel elk jaar een paar gekochte plantjes voor ze dan te gebruiken in soep en zo . Dus ik doe mee en mijn eerste keer dus dat ik ze zelf ga zaaien .

Geplaatst:

Ik doe natuurlijk ook mee. (Lia: ik heb mijn naam al in de lijst -2e bericht van dit topic-  gezet.)

 

Aan de twijfelaars: Juist "rare" groenten moet je proberen. Leerzaam en leuk. Hoe moet dat? Wanneer? > Een beetje inlezen kan geen kwaad.

Want het "gewone" moestuinspul, dat ken je inmiddels wel. 

Ruimtebeslag? : In b.v. een speciekuip kun je al een stuk of zes bleekselderijplanten kwijt, in de volle grond is één m2 al genoeg.

 

 

Geplaatst:

Als je het lijstje dan op alfabetische volgorde wilt houden - zoals Lia het opgezet heeft -  zet je naam dan even tussen Fre3ke en HuubG in. :smile:

 

Klopt wat je zegt, onbekend is juist leuk om eens te proberen en te leren. Ik heb geen moestuin meer, maar omwille van de wedstrijd ga ik een kuip apart houden voor in de achtertuin aan huis.

Geplaatst:

Ik doe graag mee

You can bury a lot of troubles by digging in the dirt

Geplaatst:

He wat superleuk een nieuwe wedstrijd met een nieuwe organisator! Tof! Ik doe mee! Nieuwe ronde, nieuwe kansen, en ik leer nog eens wat. Bleekselderij heb ik nog nooit geteeld maar hoort officieel in de bolognaisesaus. Proberen dus!

aangepast door Liekie

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic